İnternet Üzerinden Gelir Vergisi Borcu Ödeme İşlemleri

Ülkemizde vergilendirme sistemi oldukça detaylı bir yapıya sahip. Pek çok alanda gelir vergisi türü bulunmakta. Yıllık gelir vergisi ise kişilerin ödediği vergi kalemlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık gelir vergisi beyanlarında ödeme için kullanılabilecek birden fazla yöntem bulunduğunu belirtelim. Özellikle vergi dairelerine gitmeden banka şubeleri ile yapılacak ödemeler kişilerin işlerini önemli ölçüde kolaylaştırıyor.

Peki yıllık gelir vergisi nasıl hesaplanır? Bu alanda çalışan bir muhasebeci yıllık gelir verginizi rahatlıkla hesaplayarak ödemeniz gereken yıllık gelir vergisini size söyleyebilir. Bunun ardından gelir idaresi başkanlığının internet sitesinden yapacağınız gelir vergisi beyanı sonrasında Ziraat Bankasının internet şubesini kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

Yıllık gelir vergisi beyanını gib.gov.tr üzerinden sisteme girmeden banka sistemi üzerinden veya banka şubesinden ödeme yapma imkanı bulunmamakta. Bunun için öncelikle yıllık kazancınıza göre muhasebeciniz tarafından yapılacak hesaplama sonrasında ve gib.gov.tr üzerinden yapılacak beyanname sonrasında ziraatbank.com.tr üzerinden ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ziraat bankası sistemi üzerinden online yıllık gelir vergisi ödeme işlemini gerçekleştirebilmeniz için bankanın internet şubesi kullanımınızın aktif olması ve hesabınızda ödeyeceğiniz vergi miktarına denk miktarda bakiyenizin olması gerekmektedir.

Ziraat Bankası sistemi üzerinden ödeme yapmak için “vergi”, “yıllık gelir vergisi” menülerini izlemeniz gerekmektedir. Daha sonra vegi kimlik no veya T.C kimlik no alanlarına ilgili verilerinizi girdikten sonra vergi dairesi bölümünden ödeme yapacağınız vergi dairesinin bulunduğu şehri ve alt sekmede yer alan listeden vergi dairesini seçtikten sonra son olarak alttaki sekmeden vergi dönemini seçmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında sisteme girmiş olduğunuz vergi ekrana yansıtılacaktır.

Bu aşamadan sonra gerekli adımları takip ederek yıllık gelir vergisi borcunuzu internet üzerinden online olarak ödemiş olacaksınız. Tüm bu işlemler size zor geliyor ise yine banka ziraat bankası şubelerinden veya bulunduğunuz yerin muhasebat müdürlüğünden yıllık gelir vergisi borç ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Zamanında beyan edilmeyen ve ödenmeyen yıllık gelir vergisi borçları yüzünden para cezası ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu sebeple yıllık gelir vergisi borçlarının ödenme dönemlerini iyi takip ederek süreleri kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

Yolcunun Beraberinde Getirdiği Cep Telefonunun Harcının Ödenmesi

Türkiye haricinde resmi imei kaydı bulunmayan yurt dışından satın alınan cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için yasal olarak imei numarasının kayıt altına alınması ve zorunlu telefon harcının da Gelir İdaresi Başkanlığına ödenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yurt dışından getirilen cep telefonlarını bir müddet sonra BTK tarafından kullanıma kapatılmaktadır.

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının yasal olarak kayıt altına alınması işlemi oldukça basittir. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden online işlemlere giriş yapılarak kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirmek yeterlidir. Peki her isteyen istediği sayıda cep telefonunu kayıt altına alabilir mi? Bu sorunun cevabı maalesef hayır.

Öncelikle yurt dışından getirilen cep telefonunun harcının ödenerek imeinin yasal olarak kayıt altına alınabilmesi için  kişinin yurt dışından giriş yapmış olması gerekmektedir. Yani Gelir İdaresi Başkanlığına Telefon Harcı Ödemesi yapılırken, pasaport sahibinin T.C. Kimlik Numarasına yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde yapılan işlem geçersiz olacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ödeme sayfasına erişmek için buradaki linki kullanabilirsiniz. İlgili menüye ulaşmak için sisteme giriş yapmak gerekmektedir. Yukarıda paylaştığımız ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere sisteme giriş yaptıktan sonra öncelikle listeden vergi dairesi “hepsi” olarak seçildikten sonra “yolcu beraberinde getirilen cep telefonu harcı” sekmesi tıklanır. “Sonrasında sorgula ve öde” butonu tıklanarak aşağıdaki menüye erişilir.

Yurtdışından getirilen telefonlar için imei kaydı harç ödemesi esnasında yukarıdaki menüde dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi kaydın kendi adınıza mı yoksa başkası adına mı olacağıdır. Burada pasaport ile yurtdışından kim gelmiş ise onun TC kimlik numarası ile kayıt yapılmalıdır. Aksi taktirde kayıt geçersiz olacaktır. Bu hususta kurumun da “harç ödemesi, pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır” şeklinde uyarısı bulunmaktadır.

Bu hususta gerekli bilgiler ekrana girildikten sonra hesapla butonuna basılır ve gelen ekranda yer alan telefon harcı kredi kartı ile ödenir. Ödemeye ilişkin dekontun bir örneğinin saklanması yaşanması olası herhangi bir aksaklıkta ödemenin ıspatı açısından kişinin yararına olacaktır. Bunun haricinde cep telefonu harçları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından anlaşma sağlanan bankalara da yatırılabilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Kredi kartı ile cep telefonu harcı ödemesi yapılabilecek anlaşmalı bankalar 2018 itibariyle Abank, Akbank, Aktifbank, Albaraka, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank,Finansbank, Garanti bankası, HAlkbank, HSBC bankası,ICBC bankası, INGbank, İş Bankası, Odeabank, Şerekbank, TEB, Türkiye Finans, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası olarak belirtilmiştir.

Kimlik No İle Tapu Harcı Sorgulama ve Ödeme

İnternetin hayatımıza getirdiği yenilikler her geçen gün artmakta. E devlet uygulaması da bu yönde geliştirilerek kullanıcıların en kolay şekilde sorgulama ve ödeme yapabilmeleri sağlanmakta. Eskiden tapu harcı ödemeleri için saatlerce vezne kuyruklarında beklemek gerekirken şimdi birkaç tık ile güncel tapu harcını internet üzerinden kredi kartı ile ödemek mümkün.

Tapu harçları her sene belirli oranlarda artmakta. Bunun hesabını yapmak kişiler için pek kolay olmayabilir ancak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden online işlem yaparken bu hesabı sizin yapmanıza gerek yok. Sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak listeden tapu harcı sorgulaması yaparak tapu harcı borcunuzun miktarını öğrenebilirsiniz. Dilerseniz kredi kartınızı kullanarak bu borcunuzu bilgisayarınızdan veya cep telefonunuzdan anında ödeyebilirsiniz.

Kimlik numaranız ile tapu harcı borcunu sorgulama ve ödeme işlemi için turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapabilirsiniz. Bunun yerine gib.gov.tr üzerinden de aynı şekilde sisteme T.C kimlik numaranızı ve sizden istenilen bilgileri kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. İki yöntemle de tapu harcınızı kolaylıkla sorgulayabilir, tapu harcı borcunuzu ödeyebilirsiniz.

E devlet üzerinden tapu harcı borcunuzu sorgulamak için lütfen linki takip ediniz. Gelir İdaresi Başkanlığı online işlemler üzerinden tapu harcı borcunuzu öğrenmek ve ödemek için de linki ziyaret edebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıda görselini paylaştığımız ekran üzerinden gerekli tapu harcı sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gelir idaresi başkanlığının internet sitesinde borç sorgulama ve ödeme menüsünden harç borcu sorgulama ve ödeme menüsüne tıklanıldığında yukarıda görülen ekrana ulaşılacaktır. Ekran görüntüsünde görüldüğü üzere harç borcu sorgulama ekranından vergi tipi harçlar, vergi dairesi “hepsi” harç tipi ise “tapu harcı” olarak seçildiğinde ödenmemiş tapu harcı borcunuz listelenecektir. Bu aşamadan sonra ekrana getirilen tapu harcı borcunuzu kredi kartınızı kullanarak ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme işlemini yaptıktan sonra tarafınıza verilecek olan ödendi belgesinden bir suret yazdırmanızı, yazıcınız yok ise dekontu bilgisayarınıza kaydetmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Daha sonra önceden yapmış olduğunuz ödemelere yine gib.gov.tr online işlemler ekranından ulaşabilirsiniz ancak yine de işin sağlama alınması açısından bir suretini mutlaka kendi sisteminizde tutunuz.