Türkiye haricinde resmi imei kaydı bulunmayan yurt dışından satın alınan cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için yasal olarak imei numarasının kayıt altına alınması ve zorunlu telefon harcının da Gelir İdaresi Başkanlığına ödenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yurt dışından getirilen cep telefonlarını bir müddet sonra BTK tarafından kullanıma kapatılmaktadır.
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının yasal olarak kayıt altına alınması işlemi oldukça basittir. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden online işlemlere giriş yapılarak kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirmek yeterlidir. Peki her isteyen istediği sayıda cep telefonunu kayıt altına alabilir mi? Bu sorunun cevabı maalesef hayır.
Öncelikle yurt dışından getirilen cep telefonunun harcının ödenerek imeinin yasal olarak kayıt altına alınabilmesi için kişinin yurt dışından giriş yapmış olması gerekmektedir. Yani Gelir İdaresi Başkanlığına Telefon Harcı Ödemesi yapılırken, pasaport sahibinin T.C. Kimlik Numarasına yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde yapılan işlem geçersiz olacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ödeme sayfasına erişmek için buradaki linki kullanabilirsiniz. İlgili menüye ulaşmak için sisteme giriş yapmak gerekmektedir. Yukarıda paylaştığımız ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere sisteme giriş yaptıktan sonra öncelikle listeden vergi dairesi “hepsi” olarak seçildikten sonra “yolcu beraberinde getirilen cep telefonu harcı” sekmesi tıklanır. “Sonrasında sorgula ve öde” butonu tıklanarak aşağıdaki menüye erişilir.
Yurtdışından getirilen telefonlar için imei kaydı harç ödemesi esnasında yukarıdaki menüde dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi kaydın kendi adınıza mı yoksa başkası adına mı olacağıdır. Burada pasaport ile yurtdışından kim gelmiş ise onun TC kimlik numarası ile kayıt yapılmalıdır. Aksi taktirde kayıt geçersiz olacaktır. Bu hususta kurumun da “harç ödemesi, pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır” şeklinde uyarısı bulunmaktadır.
Bu hususta gerekli bilgiler ekrana girildikten sonra hesapla butonuna basılır ve gelen ekranda yer alan telefon harcı kredi kartı ile ödenir. Ödemeye ilişkin dekontun bir örneğinin saklanması yaşanması olası herhangi bir aksaklıkta ödemenin ıspatı açısından kişinin yararına olacaktır. Bunun haricinde cep telefonu harçları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından anlaşma sağlanan bankalara da yatırılabilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı Kredi kartı ile cep telefonu harcı ödemesi yapılabilecek anlaşmalı bankalar 2018 itibariyle Abank, Akbank, Aktifbank, Albaraka, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank,Finansbank, Garanti bankası, HAlkbank, HSBC bankası,ICBC bankası, INGbank, İş Bankası, Odeabank, Şerekbank, TEB, Türkiye Finans, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası olarak belirtilmiştir.